Qi-gong: nieuwe lessenreeks najaar 2020

Sterk staan vanuit ontspanning is in onze maatschappij van wezenlijk belang geworden. Ook voor het ontladen van stress. Bewustzijn en inzicht van de verbinding tussen lichaam en geest helpen hierbij. En het helpt voor je gezondheid!

Houwke Ong geeft 2 keer per jaar een cursus Qi-Gong. Dit najaar kan je weer meedoen met een nieuwe Qi-gong-reeks van 7 lessen!

Data/tijden

vrijdagavonden van 18 sep t/m 30 okt 2020 van 20.30 – 21.45 uur.

Programma

 1. 18 sep: start van de lessenreeks
 2. 25 sep
 3. 2 okt
 4. 9 okt: theorieles
 5. 16 okt
 6. 23 okt: variaties
 7. 30 okt: laatste les in de reeks

In de cursus leer je een aantal principes en oefeningen die je dagelijks gedurende 15 minuten (of desgewenst langer natuurlijk) kunt beoefenen. Doel is dat je de oefeningen in je eigen dagelijkse routine opneemt. Met andere woorden: in deze cursus leer je zelf te vissen in plaats van dat je elke week, het hele jaar door, een vis (Qi-gongles) krijgt. Qi-gong leent zich uitstekend voor deze vorm van overdracht omdat je geen partner nodig hebt en de oefeningen simpel aan te leren zijn. Eén les zal de theoretische achtergronden behandelen uit het Daoïsme. Enige theoretische basiskennis blijkt bevorderlijk voor de discipline om na de lessenreeks zelf door te gaan.

Locatie

Adhara Yoga Centrum, Zeelandsingel 40, Arnhem-Zuid.

Over Qi-gong

Voor hen voor wie Qi-gong nieuw is volgt hieronder nadere informatie. Kijk ook eens op Houwke’s website www.moai.nl.

Qi-gong is een oefenpraktijk uit de Chinese gezondheidsleer, gebaseerd op de Daoïstische leer (o.a. het Yin/Yang principe). Aandacht is er voor:

 • gewrichten
 • wervelkolom
 • ademhaling
 • energiecirculatie
 • meditatie

Gezondheidsvoordelen van Qi-gong zijn:

 • vergroting van je lichaamsbewustzijn
 • zuivering van energie en lichaam
 • kalmeert en versterkt het zenuwstelsel (en immuunsysteem)
 • energiecirculatie (deblokkering, loslaten opgeslagen trauma’s)

Je leert ook sterk te staan vanuit ontspanning. De oefeningen versterken je skelet, pezen, bindweefsel, en zenuwen.

Kosten

87,50 euro voor de hele lessenreeks, te voldoen voorafgaand aan de eerste les.

Herhalers: Heb je eerder de 7-lessenreeks gedaan en wil je herhalen? Dat kan een ongelimiteerd aantal keer tegen het gereduceerde tarief van 65 euro voor de 7 lessen. Meld je wel snel aan, want in principe krijgen nieuwe deelnemers voorrang.

Aanmelding of vragen…

…kan je mailen naar Houwke@moai.nl.

Als je mee wilt doen, meld je dan zo spoedig mogelijk aan. Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus door. Voel je vrij om deze site door te linken aan anderen in je (vrienden)kring die mogelijk interesse hebben. Graag zelfs. In verband met Corona is het maximum-aantal cursisten beperkt tot 10. Vechtkunst-ervaring is niet nodig, want Qi-gong is geen vechtkunst.

Indien je teveel data niet kunt, heeft het geen zin om mee te doen, omdat de lessenreeks een opbouw kent. Je kunt wel aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden voor de volgende lessenreeks; of kijk op www.moai.nl.

Maak  (weer) kennis met de wondere ervaring van Qi-gong!

Over Houwke Ong

Ik beoefen ruim 30 jaar verschillende vormen van vechtkunsten als judo, karate, tai chi en aikido. Ik ben momenteel docent/instructeur (3de dan) bij de Aikido Stichting Arnhem. Qi-gong is de gezondheidstegenhanger van Tai-chi. Qi-gong is geen vechtkunst, Tai-chi in de basis wel (hoewel je dat soms niet zou zeggen vanwege het langzame karakter van de bewegingen). In China wordt Qi-gong in combinatie met Tai-chi beoefend. Qi-gong en Tai-chi zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille en beide zijn gebaseerd op de Daoïstische leer, die mijn warme belangstelling heeft. Qi-gong, Aikido, Daoïsme, meditatie zijn onderdelen in mijn spirituele ontwikkeling als mens, naar wijsheid en gezondheid. Dit alles gestoeld op de energiestromen in je lichaam en de verbinding tussen lichaam en geest.

meer agenda

nieuws

locaties

Contactformulier

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder