Breun Gaasbeek, 3e dan

Waarom geeft iemand les? In mijn geval is het altijd de bedoeling geweest om les te gaan geven. Zij het dan ook op een school, in plaats van een sportschool.

Echter, na het afronden van de studie (leraar wis- en natuurkunde) waren er in het onderwijs weinig mogelijkheden om aan de slag te gaan. Het bedrijfsleven, waar op dat moment wel voldoende te kiezen viel, was dan ook een voor de hand liggend vervolg.

Toch ben ik, naast mijn werk, nog in ruime mate aan mijn trekken gekomen als leraar. Namelijk twintig jaar als karateleraar. Helaas moest ik, vanwege teveel slijtage aan mijn heupen, op advies van de heren medici met karate stoppen. Noodgedwongen heb ik mij toen een aantal jaren met cardiofitness beziggehouden. Ook daar wel weer de nodige lessen gegeven. Totdat ik op een gegeven moment in aanraking kwam met aikido. Vanaf de eerste les, bij Cathrien Sensei, ben ik zeer content dat deze sport op mijn pad is gekomen. Weer terug in de Budowereld! Achteraf vind ik het dan ook bijzonder jammer dat ik niet een aantal jaren eerder met deze mooie sport ben begonnen.

Vanuit je centrum werken, je heupen gebruiken en focus waren voor mij als ex-karateka geen nieuwe begrippen. Wél dat zachtheid en ontspanning óók heel effectief kunnen zijn. De uitdaging voor mij in het aikido is, om naast het aanleren van de juiste vorm of techniek, een staat van zijn (mind-set) te bereiken die dit mogelijk maakt. Iedere training, stage, of andere vorm van bezig zijn met aikido kan je weer een klein stapje verder brengen. Ook dat aspect spreekt mij erg aan; je bent nooit uitgeleerd en het kan altijd (nog) beter.

Behalve aikido-beoefenaar en bestuurslid van de Aikido Stichting Arnhem ben ik, mede vanwege mijn eerdere ervaringen met lesgeven, met veel plezier invaldocent. Daarnaast geef ik op de maandagavond aikido-les in Ede. Als het aan mij ligt, kun je mij dan ook nog lang tegenkomen op de mat.

meer docenten