Cathrien de Pater, 4e dan

Aikido: leren omgaan met de paradox

Ik beoefen nu ruim 30 jaar Aikido en ben daarin 4e dan. Wat ik mooi vind aan Aikido is de eeuwige paradox: kracht door ontspanning, effect bereiken door ‘los te laten’. Je bent daar nooit klaar mee, je kan altijd verder en dieper komen. Dat gaat niet vanzelf. Aikido is geen ‘magische methode’ om inspanning te ontlopen. Je moet er juist hard voor werken. Meer nog, je moet kwaliteiten trainen die vandaag de dag niet altijd populair zijn: doorzetten, ook als je geen vooruitgang ziet; je bewust zijn van je situatie, van seconde tot seconde; en ‘niet-oordelende zelfobservatie’: je altijd-aanwezige zelfkritiek even op te schorten zodat er ruimte vrijkomt voor nieuw inzicht.

Je traint dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En onderweg kom je altijd wel ergens jezelf tegen, met al je opstandigheid en angsten. Maar net als je het op wilt geven, lukt het ineens, krijg je een doorbraak, doet je lichaam het juiste. Dat is een ongelooflijke ervaring. Het zegt mij dat deze wereld niet rechtlijnig is, maar dat ze juist in stand gehouden wordt door paradoxen, dat alles in het leven kan uitlopen op zijn tegendeel, en dat we dit inzicht kunnen toepassen om de wereld een beetje beter te maken.

Ik heb lang gewerkt als tropisch bosbouwkundige in Azië, Latijns Amerika en Afrika, en later bij de Rijksoverheid in Nederland. Daarnaast heb ik een Masters (cum laude) in Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Nu werk ik bij Wageningen University and Research aan een promotie-onderzoek naar de rol van spirituele waarden bij het beheer van bos. Verdieping van de verbinding tussen mens en natuur, daar gaat het mij om. Ook daarbij blijkt de integrale visie van Aikido goed toepasbaar. Tijdens het jaarlijkse “Fête de la Nature” geef ik een les “Aikido en Natuur” – buiten, uiteraard.

Van begin af aan ben ik bij de Aikido Stichting Arnhem betrokken geweest als bestuurslid en docent. Ook assisteer ik Piet als ‘meewerkende echtgenote’ bij de trainingen en de administratie van Centerforce Trainingen.

De ‘Aikido-ervaring’ deel ik heel graag met anderen. Ook u nodig ik daarom uit om eens te komen kijken, of het te proberen!

meer docenten