Houwke Ong, 4e dan

Aikido, maar ook Tai-chi, Qi-gong, Daoïsme en Meditatie zijn allemaal onderdelen in mijn ontwikkeling als mens, naar spirituele groei, wijsheid en gezondheid.

Aikido als krijgskunst traint me de harmonie te zoeken en conflicten te deëscaleren, zodat een gevecht niet nodig is. Maar ook stevig te staan en indien nodig te vechten voor mijn principes in deze wereld.

In mijn spirituele ontwikkeling laat ik mij inspireren door de Daoïstische filosofie. Yin/Yang is wellicht het bekendste symbool van deze filosofie uit het Oude China. Yin/Yang staat zowel voor balans als de dualiteit in de wereld. Krijgskunst is het Yang-aspect, healing en gezondheid is het Yin-aspect. Centraal voor beide zijn de energiestromen in je lichaam. (Zelf)healing helpt tegen stress en burn-out.

Als voormalig yoga-leraar heb ik reeds mijn lichaamsbewustzijn kunnen ontwikkelen en kunnen leren wat de kracht van ontspanning is. De waarde van Aikido voor mij is nog steeds ontspannen én alert te kunnen blijven, op het moment dat je door een ander onder druk wordt gezet, mentaal en/of fysiek. Het samen werken met een partner is daarom wezenlijk als je je hierin verder wilt ontwikkelen. Iets wat je in yoga niet leert. Invoelen en doorvoelen van de ander kan alleen als je ontspannen bent, en alleen dan voel je de richting van de energie van de ander.

In mijn lessen probeer ik inzichten zoals lichaam en geest zijn één, en energie volgt aandacht, als spiritueel gedachtegoed te integreren. Ook korte meditaties aan het begin of eind van de les pas ik geregeld toe.

Ik beoefen ruim dertig jaar verschillende vechtkunsten als judo, karate, aikido en tai-chi. Op regelmatige basis geef ik ook Qi-gong- en Tai-Chi- cursussen via mijn organisatie Moai Mensontwikkeling.

meer docenten