Piet Lagerwaard Shihan, 7e dan

Ik ben Piet Lagerwaard, hoofddocent en voorzitter van de ASA.

Ik voel me een gelukkig mens. Vooral omdat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Als kind was ik al geïnteresseerd in Japan en in de Japanse krijgskunsten. Ik deed aan judo, pentjak silat en kyukushin-karate, tot ik in 1977 met aikido in aanraking kwam. Dit greep mij direct. Ik was gefascineerd door de filosofie van het werken naar harmonie, de aikido-vormen en de noodzakelijkheid van diepe fysieke en mentale ontspanning.

Inmiddels ben ik 7e dan in het aikikai-aikido. Begin 2019 ben ik benoemd tot Shihan (‘meester’). Er was een hoop doorzettingsvermogen voor nodig om zo ver te komen, misschien meer dan talent. Ik geef les aan diverse groepen, niet alleen in Arnhem maar ook in Utrecht, Nijmegen, en op landelijke stages in binnen- en buitenland. Vanuit het aikido geef ik ook les in aikido-gerelateerde onderwerpen zoals weerbaarheid, valpreventie en -training aan ouderen, en re-integratie. Sinds september 2018 verzorg ik het cursusprogramma ‘Body-Mind-Fit met Aikido’, weerbaarheid en valtraining voor 55-plussers. Ik vind het geweldig om mensen te zien groeien in hun potenties; om hen krachtiger, zelfverzekerder, en vooral meer ontspannen te zien worden. Deze kwaliteiten zullen hen steun geven in hun dagelijkse werkelijkheid, zoals dat ook voor mijzelf geldt.

Voor mij betekent aikido vooral:

Hoe ga ik om met externe druk en welke keuzes heb ik hierin?

Hoe kan ik vanuit de juiste keuze invloed uitoefenen op mijn omgeving?

Zo geef ik ook workshops in het bedrijfsleven, onderwijs en overheid waarin die twee vragen centraal staan. Het gaat hier om de fysiek-mentale aspecten die horen bij communicatie, bijvoorbeeld voor managers, en ook voor docenten voor een klas.

Wat het aikido betreft, vind ik het mooi als leerlingen zich ontwikkelen en bijvoorbeeld een zwarte band halen. Maar ik krijg ook veel plezier van een jong kind wat bang is om te rollen en dat dan met enige hulp toch voor elkaar krijgt. Die glimlach die ik dan zie……
Daar doe ik het voor!

meer docenten