In memoriam Terry Ezra Shihan

3 augustus 1945 – 28 december 2022

Tot onze grote droefheid is Terence (Terry) Ezra shihan op 28 december 2022 overleden aan een slopende ziekte. Als Aikido Federatie Nederland (AFN) verliezen wij in hem een grote inspirator, leraar en vriend. Sinds 1990 bezocht Ezra Sensei Nederland diverse malen per jaar; eerst op persoonlijke uitnodiging door Piet Lagerwaard en later, na de oprichting van de AFN in 1997, als senior instructor voor de Aikido Federatie Nederland, waar Aikido Stichting Arnhem o.a. onder valt.

Ezra Sensei beoefende aikido sinds 1963 onder diverse Japanse leraren zoals Kazuo Chiba shihan en Minoru Kanetsuka shihan. De harde stijl die hij in zijn beginperiode ontwikkelde, verzachtte zich na een bezoek van Yamaguchi shihan aan Engeland eind jaren ‘90. In de loop der jaren vormde Ezra Sensei zijn persoonlijke stijl, waarin consequente, diepe ontspanning en centrering centraal stond als middel om harmonie te bereiken tussen het fysieke en het spirituele.

Dat deze weg effectief was in het omgaan met confrontatie, kon hij vrijwel onnavolgbaar demonstreren. Zijn aikido bleef voor ons een ver doel, maar hij zette zich altijd in om ons verder te brengen. Naast aikido was Ezra Sensei een toegewijd beoefenaar van iaidozenkototama, en kundalini. Al deze ‘wegen’ waren voor hem essentieel. Ze maakten deel uit van een integraal systeem waarin niet alleen zijn aikido was ingebed, maar zijn hele leven.

Ezra Sensei was sterk verbonden aan zijn geboortestreek, The Wirral (onder Liverpool), waar hij zijn eigen dojo had, de Komyokan Dojo in Birkenhead. Hij was een van de meest vooraanstaande aikido-leraren in Groot-Brittannië, en daarbuiten ook bekend en gerespecteerd als gastinstructeur in veel landen, waaronder Colombia, Costa Rica, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje, en Bulgarije. Ook bezocht hij diverse malen de Hombu Dojo in Japan. Hombu Doshu Moriteru Ueshiba heeft zijn dojo bezocht tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië in de 90er jaren.

Ezra Sensei zal voor altijd voortleven in onze herinnering en in onze verdere aikido-beoefening binnen de AFN.

Namens de technische commissie en het bestuur van de AFN,

Piet Lagerwaard shihan
John Goverts shihan
Gertjan Boks, voorzitter
[for the English version please click here]

 

Op 3 en 4 juni 2023 wordt er in Utrecht een herdenkingsstage gehouden ter nagedachtenis van Terry Ezra Shihan. Meer informatie.

 

Bekijk ter nagedachtenis een mooi interview met Terry Ezra Shihan op het 60 Aikido jaar in Nederland evenement (2019). Vrijgegeven door Bas van Werch (NewCircleMedia).

meer nieuws

agenda

locaties

Contactformulier

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder