Graden & Examens

Het Aikikai-Aikido kent een gradensysteem.

Je legt om de zoveel tijd examens af om te laten zien hoe je vooruit bent gegaan. De docent bepaalt wanneer je toe bent aan een examen. De voortgang is bij iedereen verschillend! Bij examens gaat het niet alleen om het ‘kennen van de technieken’. Houding, balans, gebruik van ‘ki’ enz. zijn minstens net zo belangrijk!

Jeugd

Voor de jeugd geldt een gradensysteem met gekleurde banden. Volgorde: wit, rood, geel, oranje, groen, blauw, bruin.

Voorafgaand aan de gekleurde band kan je een tot drie slippen halen. Dus: eerst 1-3 rode slippen, dan rode band, daarop 1-3 gele slippen, gele band, enz. Bruine band staat gelijk aan de 3e kyu bij volwassenen.

Exameneisen voor jeugd (tot 18 jaar)

Volwassenen

Er zijn 2 soorten graden: kyu-graden (‘ondergraden’) en dan-graden. Je houdt je witte band bij kyu-graden. Danhouders dragen een zwarte band en zwarte of donkerblauwe hakama (broekrok). Leraren of assistenten die nog kyugraad zijn, dragen een hakama als ze lesgeven.

Je eerste examen is 6e kyu. Dan ga je achtereenvolgens door naar 5e, 4e, 3e, 2e en 1e kyu.

Na je 1e kyu volgt het examen voor shodan (1e dan). Voor 2e, 3e en (meestal) 4e dan wordt in de regel examen afgenomen. Daarboven gebeurt de graduering op aanbeveling van een shihan (‘meester-leraar’). Piet Lagerwaard is shihan.

Je kyu-examens worden opgetekend in het bondsboekje van de Aikido Federatie Nederland (AFN) en ingevoerd in het landelijke systeem. Als je geslaagd bent voor shodan, word je geregistreerd bij de Hombu Dojo in Japan. Deze reikt het zg. yudansha-paspoort uit, waarin volgende dangraden worden opgetekend.

Exameneisen voor Kyu-graden

per 1-1-2020 vastgesteld door Piet Lagerwaard

Exameneisen voor Dangraden/Wapenwerk

overige dangraden in voorbereiding

nieuws

agenda

locaties

Contactformulier

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder