Wat is Aikido?

Ook in coronatijd kan je aikido doen!

Wat is Aikido? Hier in het kort:

 

Aikido is…

….. een niet-destructieve krijgskunst, waarin ontspanning en verbinding centraal staan. Beoefenaars van aikido leren hoe ze juist hiermee de aanval van een tegenstander kunnen afweren en neutraliseren.

Het is bijzonder om te ervaren dat ontspanning, en meegaan met de energie van de ander, effectiever kan zijn dan fysieke spierkracht en agressie. Reden ook waarom je Aikido tot op hoge leeftijd kunt (blijven) beoefenen.

De basisprincipes helpen je, ook in het dagelijkse leven en werk, beter om te gaan met spanning en stress. Bovendien werk je met aikido aan je conditie en blijf je leniger en fitter. Aikido is daarom geschikt voor mannen en vrouwen, voor jong en oud.

De Aikido Stichting Arnhem ‘Jiki Shin Kan’ is gecertificeerd en biedt Aikido aan op ieder niveau, voor jong en oud.

Allemaal redenen dus om snel met aikido te beginnen!

 

Hoe werkt Aikido?

Het woord Ai-ki-do is zo ongeveer te vertalen als “de weg van de harmonie” (‘ai’= harmonie; ‘ki’= levenskracht, zowel voor het individu als het universum; en ‘do’= weg, levensweg). Aikido is een vorm van budo (de ‘weg van de krijger’, verzamelnaam voor verschillende Japanse krijgskunsten). Als krijgskunst stelt het ons in staat ons te verdedigen met de blote hand tegen één of meer tegenstanders, gewapend of ongewapend. Maar in tegenstelling tot andere budo-vormen speelt lichamelijke kracht bij aikido geen rol. Het doel is om een tegenstander van zijn agressieve voornemen af te brengen en dit te neutraliseren, in plaats van hem te verslaan.

Geweldloosheid is het grondbeginsel van Aikido.

De bewegingen van het Aikido zijn cirkelvormig en roterend. Ze hebben als doel uit de lijn van een aanvallende partner te stappen en deze te werpen of onder controle te houden. De bewegingen worden uitgevoerd vanuit het centrum van het lichaam, de hara (3 cm onder de navel). Om de energie, de ‘ki’ van de partner goed aan te voelen is ontspanning uiterst belangrijk. Hierdoor gaat de eigen ‘ki’ stromen en kan men de techniek maken. Het gaat bij aikido-technieken dus niet om (spier)kracht, maar juist om de kracht van ontspanning. Ook de ademhaling speelt een belangrijke rol.

Aikido houdt zowel lichamelijke als mentale training in. De geest wordt geoefend om kalm te blijven, hoe onstuimig de omstandigheden ook zijn. Hierdoor groeien we ook spiritueel, en leren we in harmonie te leven met onszelf, anderen, en uiteindelijk ook met het universum. De weg daartoe houdt voortdurende training van lichaam en geest in. Het is niet de bedoeling om te vechten en te winnen. De meeste vormen van aikido – waaronder het Aikikai-Aikido wat wij beoefenen – kennen dan ook geen competitie en wedstrijden. Bij het trainen spreekt men daarom niet van ’tegenstanders’ maar van ‘partners’.

Graden en examens

klik hier voor info over graden en examens…

Waar komt Aikido vandaan?

Aikido werd in de eerste helft van de vorige eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba in Japan. Veel basisvormen zijn afgeleid van oudere Jujutsu-technieken, en van de hantering van zwaard, stok en lans. Deze oorspronkelijke vorm wordt wel met ‘Aikikai-Aikido’ aangeduid. Het wereldcentrum van het Aikikai-Aikido, de ‘Hombu Dojo’, bevindt zich in Tokio. Deze en andere Aikido-stijlen hebben zich inmiddels internationaal verspreid.

Binnen de ASA wordt Aikikai-Aikido beoefend in de lijn van Terry Ezra Shihan (7e dan). Hij is de leraar van Piet Lagerwaard en de inspirator van het Aikikai-aikido dat door de ASA wordt beoefend, samen met zuster-dojo’s van de Aikido Federatie Nederland (AFN). Bekijk zijn demo:

Ezra Shihan (7e dan) op de Embukai bij de viering van 60 jaar Aikido 28 juli 2019 in Almere, met John Goverts Shihan (6e dan) namens de AFN en anderen.

nieuws

agenda

locaties

Contactformulier

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder