Cursus Vallen met Beleid

Valpreventie en valtraining voor senioren, cursus op aanvraag aangeboden door de ASA

De ouderdom komt met gebreken! Valongelukken bij ouderen zorgen vaak voor groot ongemak. Iemand valt, breekt een lichaamsdeel en herstelt slecht. Hij of zij kan zich slechter bewegen; daardoor nemen kracht en vaardigheden af. En iemand die minder de deur uit gaat, raakt ook nog eens geïsoleerd.

Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. De cursus Vallen met Beleid biedt een methode waarmee ouderen zich kunnen trainen in het voorkomen van vallen (valpreventie). Zij kunnen ook leren wat te doen als ze toch vallen, en daardoor schade te beperken (valtraining).

Cursusmethode

Vallen met Beleid is gebaseerd op aikido, een Japanse krijgskunst. Ook in aikido zijn stabiliteit en valtechniek belangrijk. In de cursus worden de volgende aikido-principes specifiek toegepast op valpreventie en –training voor senioren:

gronden en centreren;
ontspannen;
aandacht en bewustzijn;
kracht opbouwen door krachttraining.
Deze principes worden aangeleerd door makkelijke en veilige fysieke oefeningen onder leiding van gekwalificeerde docenten.

Cursusinhoud

De cursus bestaat uit 8 lessen, in twee onderdelen: valpreventie en valtraining.

Valpreventie

In de eerste vier lessen leert men onder andere:

behoud van lichamelijke balans in de alledaagse situatie: stevig (‘gecentreerd’) staan, bewegen en werken.
veilig, gecentreerd en ontspannen begeleiden van anderen (bijvoorbeeld door mantelzorgers).
praktische tips ter voorkoming van vallen thuis en op straat.
Valtraining

In de laatste vier lessen wordt aandacht besteed aan:

veilig en ontspannen leren vallen;
het opdoen van valervaring;
voorkomen van zware valblessures.
Deelname aan dit onderdeel is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemer. Dit wordt in het eerste deel individueel bepaald.

Trainers

Piet Lagerwaard (6e dan), professioneel aikido-docent en hoofddocent van de Aikido Stichting Arnhem. Vanuit zijn bedrijf Centerforce Trainingen geeft hij training in aikido, valpreventie, weerbaarheid en reintegratie. Vanaf september 2018 leidt hij ook het programma Body-Mind-Fit met Aikido (BMF) voor 55-plussers: een brede weerbaarheidstraining voor ouderen waarin ook valtraining is opgenomen.

Cathrien de Pater (4e dan) is gekwalificeerd aikidoleraar mer jarenlange leservaring. Zij is als secretaris van de Aikido Stichting bij de organisatie betrokken en assisteert bij de cursus Vallen met Beleid.

Bianca Nikkels is jurist en heeft gewerkt  bij het UWV en de gemeenten Bronckhorst en Rheden. Zij was ook vrijwilliger bij Attent WWZ Zorggroep in de begeleiding van ouderen bij sociale activiteiten. Als bestuurslid van de Aikido Stichting verzorgt zij de organisatie van de cursus.

Angelique Broijl is bejaarden- en ziekenverzorgende (VIG-niveau 3).  Zij heeft ervaring in de begeleiding van psychogeriatrische patiënten en mensen met lichamelijke beperkingen. Vanuit haar bedrijf Angels4Care verleent zij ziekenzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg aan organisaties en particulieren. Zij heeft de cursus mede ontwikkeld.

Meer weten? Kijk op Facebook: Vallen met beleid, volg ons op Twitter: @Vallenmetbeleid, of mail ons!

nieuws

agenda

locaties

Contactformulier

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder