Valpreventie en Weerbaarheid 55+

Een project van Sportimpuls

Valpreventie en Weerbaarheid met Aikido’ richtte zich op weerbaarheid van ouderen (55-plussers). Daarbij gaat het om valtraining, fitheid, mentale weerbaarheid, allemaal op basis van ‘kracht door ontspanning’, het centrale principe van de Japanse verdedigingssport Aikido. Met verrassend resultaat! Met subsidie van ZonMw werd het project uitgevoerd in 7 wijken in Arnhem van 1 september 2018 tot eind november 2020. 

Veel deelnemers zijn doorgestroomd naar het Senioren-Aikido . Heeft u de cursus gemist, maar wel interesse? Kom kijken of meedoen bij Senioren-Aikido. Iedereen traint in zijn of haar eigen tempo!

Hoe werkt het?

Een Valpreventie- en Weerbaarheidscursus bestaat uit een kennismakingsles/demo en 9 wekelijkse lessen.

Kennismakingsles / demo

Deze les gaat vooraf aan de eigenlijke cursus. Deelnemers maken kennis en krijgen een ‘kijkje in de keuken’. Iedereen kan kijken of meedoen. Aanmelden mag, maar hoeft niet.

Cursus

De cursus duurt 9 weken. In deze cursus werken we met simpele, veilige oefeningen ontleend aan het aikido. De cursus is gebaseerd op de methode ‘Body-Mind Fit met Aikido’ (BMF) die door de Aikido Bond Nederland is ontwikkeld. Deze methode staat te boek als ‘interventie’ op de Menukaart van het Kenniscentrum Sport en Bewegen.  In iedere les wordt de stof van de vorige lessen herhaald en verdiept. Elke cursus heeft een fysiek deel en een sociaal deel. Vanuit basisoefeningen leren deelnemers gaandeweg de eerste aikido-technieken, zowel valtraining als de beginselen van verdediging. Daarnaast wordt in geleide gesprekken gewerkt aan sociale weerbaarheid. De inhoud van de cursus kan worden aangepast naar gelang de behoeften en mogelijkheden van de deelnemers. Details van de cursuslessen staan hieronder.

Na afloop van de cursus…

..kunt u doorgaan met het permanente programma Senioren-Aikido bij de Aikido Stichting Arnhem. U krijgt dit aangeboden tegen gereduceerd lesgeld. U kunt er ook voor kiezen om regulier lid te worden van de ASA. Dan kunt u onbeperkt lessen volgen. De eerste twee kwartalen krijgt u 50% reductie op het lesgeld.

Er worden ook enkele andere beweegkunsten aangeboden aan het eind van iedere cursus (tai chi, qi gong, of fitness op maat). U kunt ook kiezen voor een van deze andere beweegkunsten.

Reader ‘Body-Mind-Fit met Aikido’

Deelnemers aan de cursus krijgen een reader uitgereikt met aanvullend cursusmateriaal en tips. Hierin staat ook informatie voor uitvoerders. De tekst wordt periodiek bijgesteld. De laatste versie is van januari 2019. U kunt hem downloaden van deze pagina.

Handleiding ‘Body-Mind-Fit met Aikido’

Voor wie een nieuw project ‘Body-Mind-Fit met Aikido’ wil starten, is er een handleiding met praktische informatie en achtergronden. Deze handleiding is in 2021 herzien. Je kan de handleiding hier downloaden... Kijk ook in de Database voor Sport- en Beweeginterventies van het Kenniscentrum Sport en Bewegen!

Details van de cursuslessen…..

nieuws

agenda

locaties

Contactformulier

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder